Chirurgie Orală

Chirurgia Orală

 

Chirurgia orală este o ramură a stomatologiei ce cuprinde toate intervenţiile chirurgicale efectuate în cabinetul dentar pentru a salva dinţii recuperabili, dar şi îndepărta dinţii afectaţi de complicaţii severe ale unor afecţiuni. Cu alte cuvinte, chirurgia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor gurii, dințiilor, gingiilor, maxilarului și mandibulei sub aspect functional și estetic.

De asemenea, chirurgia orală-dentară include şi diverse manopere necesare în pregătirea terenului favorabil unor refaceri protetice ulterioare sau inserţiei implanturilor.

Chirurgia stomatologică orală o putem împărții în 2 mari subramuri în funcție de complexitatea manevrelor stomatologice:

  1. Chirurgia oro-dentară {oro-maxilo-facială (OMF) sau buco-maxilo-facială(BMF)}
  2. Chirurgia dento-alveolară

1. Chirurgia oro-maxilo-facială (OMF) este acea diviziune a medicinii dentare care se ocupă de toate afecţiunile cavităţii orale ce au nevoie de tratament chirurgical. Este o ramură medicală complexă care îmbină chirurgia estetică (corectarea surplusurilor ţesuturilor şi anomaliilor dento-maxilare) şi chirurgia oncologică (extirparea tumorilor intraorale, îndepărtarea chisturilor). Chirurgia oro-maxilo-facială se realizează de cele mai multe ori la spitale specializate, cu internare, fiind nevoie de asistență permanentă a personalului medical.

2. Chirurgia dento-alveolară este o specialitate a medicinei dentare ce se poate practica în cabinetul (clinica) de stomatologie şi care se ocupă cu studiul, prevenirea şi tratamentul inclusiv chirurgical al afecţiunilor dento-parodontale. Dintre aceste tratamente stomatologice enumeram pe cele mai uzuale: extracții dentare, rezecția apicală, chiuretaj subgingival, chirurgie parodontală, implantul dentar, chistectomie, etc.

  • Extracția dentară (exodonția). Este manopera stomatologică prin care se elimină un dinte bolnav care provoacă și întreține reacții patologice locale și/sau generale care nu pot fi depășite prin alte tratamente stomatologice mai puțin invazive.
  • Rezecția apicală. Este o metodă chirurgicală în terapia conservatoare endodontică, ce constă în extirparea apexului dentar (vârful rădăcinii) împreună cu tesutul osos înconjurător infectat, fiind precedată sau nu de tratament stomatologic endodontic corect și obturația perfectă a canalului, prin închiderea lui retrogradă cu ciment glass ionomer.
  • Chiuretajul subgingival. Acesta este manevra stomatologică cu scopul curătării rădăcinii dinților în vederea reconstrucției gingivale. Aceasta se realizează cu ajutorul instrumentelor stomatologice numite chiurete parodontale, prin îndepărtarea plăcii bacteriene, tartru și tesuturile afectate.
  • Chirurgia parodontală include totalitatea manevrelor stomatologice invazive ale tratamentului stomatologic împotriva bolii parodontale. Drumul către boala parodontală propriu-zisă pornește de la igiena orală necorespunzătoare și se manifestă prin gingii roșii și sensibile ce sângerează la periaj, mâncărime și ușoare dureri gingivale – gingivita. În această fază incipientă, tratamentul stomatologic este unul neinvaziv. Netratată, gingivita duce la parodontopatie (parodontoză). Tratamentul stomatologic în acest caz poate presupune și manevre stomatologice invazive specifice chirurgiei parodontale, ca de exemplu: gingivectomie, grefa mucozală, îndepărtarea dinților compromiși, planarea radiculară, adiția osoasă și regenerarea tisulară ghidată, chiuretaj subgingival, etc.
  • Implantologia dentară face parte din chirurgia buco-maxilo-facială, care presupune realizarea unor lucrări protetice dentare cu sprijin pe implantul dentar montat în os. Implantul dentar cel mai întâlnit este de tip „șurub” cu o suprafață de contact cât mai mare, ceea ce asigură o fixare stabilă. Pacienții cu implanturi dentare pot mânca aproape orice, zâmbind încrezători și fără reținere.
  • Chistectomia este un procedeu stomatologic invaziv, parte a tratamentului stomatologic de extirpare a unui chist apărut în zona de interes buco-maxilo-facial.

Cabinetul stomatologic Dental Stephany vă stă la dispoziție cu profesinalism și multă grijă, indiferent de complexitatea problemelor dumneavoastră de ordin stomatologic.

Adresă

Strada Gheorghe Ionescu Sisești, nr. 260B

Sună acum!

0723.951.702

Program

Lun - Vin: 9:00 - 21:00

Programează-te online!

office@dentalstephany.ro
Call Now Button